Визначення та види цільового управління

Цільове управління – методика діяльності управлінців, в результаті якої можливе передбачення результатів та планування їх досягнень.

Бувають: просте цільове керування; програмно-цільове управління; регламентне керування.

Почнемо із простого цільового управління. Просте цільове управління передбачає вироблення управлінцем лише термінів кінцевої мети управління без внесення ясності щодо механізму її досягнення. При цьому можна відійти від мети. Ціль може бути досягнута в більш ранні терміни, а може бути досягнута і не в розрахунковий інтервал часу. Тобто просте цільове управління дає підлеглим необхідний простір для прийняття ініціативних рішень, але немає гарантії того, що мету буде досягнуто.

Далі познайомимося з програмно-цільовим управлінням… Під даним видом управління слід розуміти метод управління при якому мета має бути досягнута у заплановані терміни. Тут у фокусі проблеми стоїть кінцева мета та шляхи її досягнення. При даному методі управління мається на увазі розбиття шляхів рішення на окремі заходи або створення дерева рішень окремих підцілей, а також адаптація виробленої програми (заходи, дерева рішень) під зовнішні умови, що змінюються.

Та й завершення: регламентне управління. Регламентне управління- методика управління, у якому керівник сам вибирає які обмеження вибрати за параметрами і ресурсам щоб досягти кінцевої мети. При цьому керівником вибирається напрямок руху до мети при заданні ним певних обмежень ресурсів. Мається на увазі, що мета буде досягнута тільки важко сказати в які терміни.

Напевно, можна побажати керівникам або майбутнім управлінцям вибирати той стиль або метод управління, який підказуватиме ситуація, що склалася на ринку. Успіхів при виборі ринкової поведінки…