Вибираємо курси іноземної мови

Але всі ми стикаємося з проблемою вибору, і в результаті всі – і довірливі, і обережні – опиняємося в однаковому становищі: одним щастить – і вони отримують те, чого бажали, а іншим – як у ресторані при замовленні незнайомої страви: замість очікуваного біфштекса приносять три листки салату.

Так буває і при покупці комп’ютера або пральної машини, і при подорожі на курорт, і при виборі курсів іноземної мови. В чому ж причина? У нас самих? В недостовірної інформації? Давайте розберемося. Конкретно – в курсах іноземної мови.

По-перше, потрібна точка опори – щось, яке залишається за будь-яких міркувань, пропозицій і сумнівах незмінним. Абсолютно точно, що це не ціна і місце розташування курсів, чого зазвичай схильні надавати вирішальне значення. Ця точка опори – ваша конкретна мета, від якої залежать і методика навчання, і час, необхідний для її досягнення (у свою чергу, ціна навчання – це функція часу). Не так уже й важливо, якщо ціна у курсів, які вам ідеально підходять, буде трохи вище, а їхати доведеться трохи далі. І при всіх наших відмінностях наші цілі і вихідні позиції нічого незвичного собою не являють.

Варіанти вихідних позицій такі:

не вчив / не вчила мову зовсім;
вчив / вчила мову в школі, потім в технікумі або технічному вузі;
вчив / вчила мову в школі, у вузі, потім в аспірантурі або на якихось короткочасних курсах;
вчив / вчила в спецшколі;
далі – по наростаючій.
Варіанти цілей:

зуміти порозумітися (хоча б елементарно);
пройти співбесіду з мови при прийомі на роботу,
працювати з іноземцями, розмовляти по телефону, переводити факси;
підчистити граматику;
просто розговоритися;
отримати перекладацькі навички;
і так далі – по висхідній.
Приміряйте ці вихідні дані на себе. Ваш варіант може бути більш рідкісним – головне, щоб він був. І перед останнім і рішучим телефонним дзвінком ми хотіли б запропонувати вам деякі міркування, без з’ясування яких накручувати телефонний диск зарано. Міркування про те, що криється за термінами рекламних оголошень і з чого ми, по суті, можемо вибирати.