Що таке тренінг?

1. Тренінг повинен бути активним процесом не тільки для тренера, але, перш за все, для його учасників! Коли ви складаєте програму тренінгу, намагайтеся зробити так, щоб у центрі уваги була діяльність учасників, а не тренера. Якщо люди братимуть активну участь у роботі групи та отримуватимуть від цього задоволення, то результати тренінгу надовго залишаться у них у пам’яті.

2. Плануйте кожне заняття тренінгу як подорож, що має початок, середину та кінець. Завдяки цьому кожне наступне заняття сприйматиметься учасниками як безперервний навчальний процес, і вони завжди зможуть бачити, на якій стадії цього процесу вони перебувають.

3. Учасники повинні бачити цілі тренінгу. Зробіть цілі кожного заняття максимально ясними: наприклад, оголосіть, який результат ви розраховуєте отримати до кінця тренінгу.

4. Учасники повинні знати, чим обґрунтовано вибір цілей тренінгу.

Поставте загальні цілі тренінгу таким чином, щоб для учасників стала очевидною їхня актуальність та важливість, після чого сформулюйте індивідуальне завдання для кожного учасника.

5. Учасники повинні уявляти, як досягти поставленої мети. Розкажіть учасникам, які завдання та вправи очікують їх на кожному занятті, щоб розвіяти можливі побоювання.

6. Особистий досвід учасників – основа тренінгу. Якщо дозволяють умови тренінгу, то нехай говорить не тренер, а учасники. Швидше за все, учасникам вже багато відомо. Дайте їм можливість висловитись!

7. Постійно прагнете взаємодії. Хороший тренінг завжди побудований на взаємодії тренера та учасників. Інформації, що виходить безпосередньо від тренера, має бути якнайменше. Не треба читати лекції; краще, якщо безпосереднім джерелом інформації стане аналіз життєвих ситуацій тощо.

8. Не соромтеся, якщо зворотний зв’язок набуває незапланованого характеру. Краще відмовитися від початкового плану, якщо виникає несподіваний, але важливий поворот розмови, ніж суворо дотримуватись плану та муштрувати учасників, як солдатів. Однак у жодному разі не забувайте про перерви на обід!

9. Поставте собі запитання: «Які враження залишаться від тренінгу в його учасників?» Постарайтеся спланувати тренінг так, щоб він був і продуктивним, і приносив задоволення учасникам.

10. Сприймайте кожен новий тренінг як новий досвід, корисний для вас. Якщо ви кажете собі: “Сьогодні я провів бездоганний тренінг”, значить, у вас проблеми! Спробуйте внести поправки до плану свого тренінгу і продовжуйте навчатися.